“A jövő formálása az ifjúság felelőssége, az ifjúság szemléletének formálása a miénk!”
Blue Jeans-sorozat 1. A farmer-sztori

2014-07-03

A farmer talán manapság a legelterjedtebb ruhadarab. Szinte mindenki hord farmert, rengetegen hű rajongói, és nem is ok nélkül. Roppant kényelmes, és mindig, minden szezonban menőnek számító viselet, amely rengeteg féle stílusban kapható, így mindenki kiválaszthatja a hozzá illőt. Mielőtt azonban elmélyednénk a farmervásárlás rejtelmeiben, nézzük meg, honnan és hogyan is indult hódító útjára e remekbeszabott, kék holmi!

A farmer anyaga egy sávolykötésű pamutszövet, más néven „denim”, ami jellemzően kék színű és durva tapintású. Állítólag magyarul, finnül és szerbül hívják csak farmernek, vagyis „cowboyok viseletének”, más nyelvek, saját kiejtésükre formálva, inkább az angolban is használatos jeans kifejezést vették át.

Legelőször 1870-ben készített farmernadrágot egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester. Mivel a favágó azt kérte, legyenek minél erősebbek a nadrág zsebei, azok tartását rávarrt szegecsekkel erősítette meg készítője. A nadrág kiváló, masszív anyaga pedig egy San Francisco-i méteráru-kereskedőtől, Levi Strausstól származott. Az ő neve már ismerősen cseng, ugye?  A „jeans” egy csapásra sikeres lett a munkások körében, így Davis és Strauss társultak, szabadalmaztatták a nadrág kialakítását, és Levi’s márkanéven elindultak diadalútjukra ezek a bizonyos kék ruhadarabok.


Farmerban dolgozó munkások Amerikában, az 1800-as évek vége felé

De ne feledkezzünk meg a magyarokról sem! Amiről nem igazán tud a világ, hogy elődeink már az amerikai siker előtt 22 évvel varrtak a szegedi várban dolgozó olasz munkások számára hasonló stílusú nadrágokat. Bár azok kékre festett vitorlavászonból készültek, a fazon stimmelt.

A farmer aztán forradalmat írt, s míg korábban a gyárakban dolgozó munkások mindennapi ruhadarabja volt, az 1930-as évektől, a western filmek megjelenésével, a szabadság és a függetlenség jelképei lettek. Az ’50-es és ’60-as évektől a farmer már lázadó viseletnek számított, mindenki hordta, akinek „nem tetszett a rendszer”. Beatek, hippik, zenészek, színészek viseltek farmert, magukra öltve a szabadság és a kívülállóság üzenetét. A ’70-es és ’80-as évekre aztán ez megváltozott. A mindennapok viseltévé vált, jártak benne fiatalok iskolába, felnőttek dolgozni, ráadásul a legmenőbb divattervezők is elkezdték használni a farmeranyagot.

 


Vagány nők és a farmer... (1940-es évek környéke)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az 1990-es években kötelező darab volt a magas derekú, egyenes szárú, vastagabb anyagú farmer - a képen a Beverly Hills 90210 című sorozat főszereplői láthatók, akkoriban ők diktálták a divatot

 

A farmer diadalútja pedig a mai napig tart.

Most mindenki menjen oda a szekrényéhez, és számolja össze, hány darab farmerja lapul a gardróbban!) Sőt, mostanra már nem csak, mint strapabíró nadrág számít divatosnak, hanem minden féle-fajta ruhadarab és kiegészítő formájában létezik. Szoknya, ing, top, mellény, dzseki, táska, cipő, hajpánt, karkötő, díszpárna… Felhasználási módjainak csak a fantázia szab határt!

Tetőtől talpig farmer - ez is lehetséges, mi több, trendi is

 


Variációk farmersortra...

A farmer egyébként, főként abban különbözik mindenféle trendtől, hogy örök. Persze, vannak benne változások, újítások, a viselés módjában és a szabásvonalakban, de mindig ott van velünk. Nem azért hordjuk elsősorban, mert menő, hanem, mert helyettesíthetetlen. Olyannyira praktikus és kényelmes viselet, hogy nem szívesen cseréljük le másra. Ugye Ti sem?

A sorozat következő részében, folytatva a történeti áttekintést, bemutatjuk, hogy viselték a farmert az elmúlt évtizedekben, és hogyan adhat ez ötleteket a mai divatdiktátoroknak? No és persze, mindenkinek, aki szívesen hord farmerholmikat…

szerző: vitalpress/Jász Hajnal Virág

1212 Budapest, Rákóczi tér 34.
Tel.: +36 70 7777 - 020

e-mail: info@vitalistab.hu
www.facebook/vitalistab