“A jövő formálása az ifjúság felelőssége, az ifjúság szemléletének formálása a miénk!”
Civilekkel a családokért

2014-05-16

A Nemzetközi Családnap alkalmából, május 15-én konferenciát tartottak a Magyar Tudományos Akadémián, “Civilekkel a családokért - Közös ügyünk a családbarát szemlélet erősítése” címmel. Az eseményen részt vett Varga Norman, ifjúsági referens, akit elsősorban az érdekelt, a családbarát gondolkodás hogyan kapcsolódhat aktívan az ifjúságügyhöz.

A nyitóbeszédekben Soltész Miklós államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) és Pelczné Gáll Ildikó (a Fidesz női tagozatának elnöke) is hangsúlyozta, a családi értékek tiszteletben tartása elsődleges a társadalom egészséges működéséhez. Kiemelték, hogy az iskola mellett a család a nevelés legfontosabb helyszíne, így azt, hogy valaki milyen értékrenddel és motivációkkal kezd neki felnőtt életének, nagyban befolyásolja, milyen családi életet élt. Fontosnak ítélték továbbá az összetartást és a nők tiszteletét, hiszen “az európai kultúra alapja az ember.”

 

Soltész Miklós, EMMI-államtitkár beszéde

A civil szervezetek közti kerekasztal beszélgetések arra keresték a választ, hogyan lehet segíteni a már meglévő családoknak, illetve milyen támogatásokra lenne ahhoz szükség, hogy a fiatalok bátrabban vágjanak bele a családalapításba. Az ugyanis, hogy egyre kevesebben gondolkoznak gyermekvállalásban, demográfiai szempontból égető probléma. Ennek okai legtöbbször a munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézségei, a bizonytalan anyagi helyzet, az instabil párkapcsolatok és a támogató közösségek hiánya. Ezeken szükséges a leggyorsabban változtatni, hiszen, mint az eszmecsere során elhangzott: bár van magánügyi oldala, a családalapítás abszolút közügy, így elsődlegesen nem individualista szemszögből szükséges mindezt megközelíteni, hanem közös érdekként. Ennek értelmében az “új jövő”, vagyis a családok sorsa a (politika mellett) a civil mozgalmak kezében van, és sok múlik a civil és a vállalkozói szféra együttműködési képességén is. A tervezett útvonalat követve több felsorolt problémára is megoldás születhetne, hogy egyre több pár voksoljon a családalapításra egy biztonságosabb, élhetőbb közegben.

 

Varga Norman ifjúsági referens kapcsolatokat épít

„Ahhoz, hogy hosszú távon megvalósuljanak a konferencián elhangzott célkitűzések, a fiataloknál kell kezdenünk. Olyan értékrendet szükséges számukra közvetíteni, aho" a család kiemelt szerepet játszik, és nem, mint “nehéz körülmény”, hanem vágyott és természetes folyamatként - mondta el Varga Norman, Csepel ifjúsági referense.

Cikk: vitalpress/Jász Hajnal Virág

Fotó: vitalpress/Molnár Fanni

 

1212 Budapest, Rákóczi tér 34.
Tel.: +36 70 7777 - 020

e-mail: info@vitalistab.hu
www.facebook/vitalistab