“A jövő formálása az ifjúság felelőssége, az ifjúság szemléletének formálása a miénk!”
Élményváros - Közösség, játék és tanulás egy helyen

2013-08-03

Július végén tikkasztó hőségben kezdődött Csepelen az öt napig tartó ingyenes Élménytábor, a Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban.

Az Élmánytáborban a fiatalok a színes programok mellett a különböző hivatásokba nyerhettek bepillantást. A táborban rendőrséggel, tűzoltósággal, mentőszolgálattal, katonasággal, okmányirodával, médiaügynökséggel és még számos hivatással ismerkedhettek a táborlakók, melyek játékszerűen ideiglenes munkahelyként funkcionáltak.

 

Izgalmas, interaktív és informatív tűzoltósági bemutató

A táborlakók nyári szünidejüknek ebben a pár napjában olyan dolgokat tanulhattak a különböző helyszíneken, amelyek mindennapi életük során hasznos lehetnek. A szakemberektől többek között megtudhatták, mit kell tenni a mentők kiérkezéséig, milyen eszközökkel dolgoznak a nyomozók, hogyan készül egy újság, mire valók az okmányok, mit csinálnak a bírók, ügyészek, de bepillantást nyerhettek a katonai létbe is.

A csepeli önkormányzat által támogatott táborban a szervezők az élményeken túl olyan tapasztalatokat adtak át az ifjoncoknak, amelyek akár egész életükön át végigkísérhetik őket. „Elsősorban vizuális elemekkel próbáljuk elérni a felnőtt szakmákba való beletanulást, hogy az valósághűen megmaradjon az ifjú nemzedékben” –mondta el Varga Norman Csepel ifjúsági referense.

Bár a felkészítő napok idejének javarésze még az egymással való összeszokással és a belerázódással telt, a gyerekek rövid időn belül elfoglalták a nekik legjobban tetsző hivatást és részt vettek a sokrétű foglakozásokon.

Elmondásuk szerint mind a 10 állomás egytől-egyik nagy sikert aratott, hiszen a szakértőknek köszönhetően sikerült mindegyiket valósághűen kialakítani és bemutatni.

 

Pici lány - nagy rendőrségi motor

A bűnügyi helyszínelés kis szeletét a csepeli helyszínelők mutatták be, akik az eszköz nyomrögzítésétől a méretarányos fényképkészítésen át végigkísérték a nyomüldözés menetét. A szekértők segítségével az érdeklődők hazavihető ujjlenyomatokat gyártottak. Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos rendőrautó kipróbálása, valamint - a közlekedésbiztonsági előadások mellett - a biciklis KRESZ-oktatás sem.

Az élménytábori mentőszolgálaton (ÉTMSZ) Varga Vanda, az OMSZ mentésirányítója tüsténkedett. Szakmai irányításával a táborozók egyebek mellett megismerték a mentőszolgálat felépítését, gyakorolhatták a stabil oldalfekvést, az újraélesztést és művér segítségével kipróbálhatták a kötözéseket.

A játékváros szerűre tervezett munkaállomások egyik színterén a valós tűzoltási gyakorlatokat Galgócz Deák Antal tűzoltóparancsnok kollégájával együtt hajtotta végre. A fiatalok szemügyre vehették az oltáskor használatos vízsugár különféle „képeit” és megtudhatták, mennyire nehéz tömlővel locsolni. Mind közül talán a legizgalmasabb programelem mégiscsak az a labirintus volt, amiben teljes sötétségben szimulálták a mentési folyamatot.

A hétköznapi munkafolyamatokkal szembesülők legprofibbjai az élménytábor fináléján, pénteken katasztrófa szimulációt mutattak be. Az időközben vagány akcióhősökké avanzsálódott lelkes résztvevők mentési bemutatóján a kis tűzoltókra, rendőrökre, mentősökre szegeződött az érdeklődő közönség tekintete. A gyerekek egy olyan folyamatot játszották el, melyben egy gyújtogató által lángra lobbantott lakástűz következményeit mutatták be. A látványosra sikeredett rendezvényen igazi hősökként állták meg helyüket a csepeli mentőakciósok a nyári melegben.

 

Katasztrófa-szimuláció

Az eseményen emellett a különböző szakmák képviselői ismerhették meg a kicsik „munkáját”: Gátfalvi Zsolt a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet képviseletében a program ifjúság szakmai tartalmát követte végig, Dudás Zoltán járási vezető, Kőrösi Regina, a munkaügyi kirendeltség vezetője, akik az ún. Élményvárosi Kormányhivatal munkáját ellenőrizték; Papp Péter rendőr ezredes, XXI. kerületi rendőrkapitány a gyerek rendőrség szolgálati munkáját ismerhette meg. A jelesre vizsgázott katasztrófa szimulációt az OMSZ kommunikációs osztályának munkatársai is végigkövették. Gulyás Barnabás, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Társaság elnöke vezetésével az élménytábor "gyermek önkormányzata" is folyamatosan dolgozott: a hőségriadóra való tekintettel sikeresen megszavaztak több előterjesztést is, például a képviselő-testület számára ingyenes jégkása bevezetését.

A teljes fotóalbum elérhető ide kattintva:

(https://plus.google.com/photos/106920099163582631483/albums/5907768644198009569?authkey=COnT99i38vXmnAE )

forrás: csepel.hu

1212 Budapest, Rákóczi tér 34.
Tel.: +36 70 7777 - 020

e-mail: info@vitalistab.hu
www.facebook/vitalistab