“A jövő formálása az ifjúság felelőssége, az ifjúság szemléletének formálása a miénk!”
Iskolák Versenye

2014-05-24

Országosan is követendő példával állt elő Budapest XXI. Kerület, Csepel Önkormányzata, amikor május 23-án első alkalommal megrendezte az Iskolák Versenyét, amelyet a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület is támogatott.

 

Fáradt, de eltökélt arcok - mindenki győzni szeretne

A sportverseny főszervezőjét Varga Norman ifjúsági referenset arra kértem, hogy tájékoztassa a Csepel.hu olvasóit, hogy mi volt a fő cél, és milyen tapasztalatokat sikerült levonni a délelőtt folyamán?

- Sajnos egyre kevesebbet mozognak a fiatalok, és nehezen lehet őket rávenni a sportolásra. Úgy érzem, hogy ezzel az extrém elemekkel tarkított játékos formával sikerült a gyerekeket megmozgatni. Szeretnénk visszahozni az egykori Kihívás Napjának a hangulatát, ami egy iskolák közötti verseny volt. Valami hasonlót indítottunk útra, amit minden évben szeretnénk megrendezni. Jó hangulat és jó közösségi szellem jellemezte ezt a délelőttöt, mert együtt voltak a gyermekek. A kondíció mellett fontos volt az összetartás, a bajtársiasság, és az is, hogy tudtak a versenyzők egymásra figyelni.

- Hogy kell elképzelni a verseny menetét?

- A csapatok a betonpályán felállított versenyközpontban gyülekeztek. A rajtot követően 5 percenként indultak a csapatok. Minden csoport időeredménye rögzítésre került egy speciális, ujjra húzható érzékelővel. Az iskolai csapat felsős versenyzői az elindulást követően 4  akadályon haladtak keresztül, míg elértek a váltó zónába, ahol a felsősök az időchipet átadták az alsósoknak, akik egy könnyített akadálypályán (tájékozódási futás + légvár) keresztül visszavitték a chipet a váltózónába, ahol a felsős társaik várták őket, akik visszafordulva további 4 akadályt teljesítve érkeznek be a célba, ugyanoda ahonnan elindultak (versenyközpontba).  Nagyon szoros volt a verseny és hősiesen küzdöttek a gyermekek. Akadt olyan is ahol másodpercek döntöttek így elismerést érdemel az összes induló”- ezzel búcsúzott is Varga Norman, mert hamarosan a vándorkupát kellett átadnia a győztes, Szárcsa Általános Iskola csapatának. Nagy taps fogadta őket, de a második Katona József Általános Iskola, és a harmadik helyezett Eötvös József Általános Iskola csapatainak is bőven kijutott az elismerésből. A látottak alapján azt hiszem, hogy minden iskolának érdemes lesz megfogadni a hangosbeszélőn közölt információt, miszerint: „egy év múlva újra megtartjuk az Iskolák Versenyét!"

 

Varga Norman, a NITE elnöke átadja a kupát a győztes Szárcsa Iskola csapatának

forrás: Czapp József/csepel.hu

1212 Budapest, Rákóczi tér 34.
Tel.: +36 70 7777 - 020

e-mail: info@vitalistab.hu
www.facebook/vitalistab