“A jövő formálása az ifjúság felelőssége, az ifjúság szemléletének formálása a miénk!”
Kalandozás a ligetben- Kvíz

2016-06-20

KALANDOZÁS A LIGETBEN

Kvízlap

 

E kvízlap segít játékosan végighaladni a „ligetlabirintuson”. Kövesd az ösvényt! A labirintus ösvénye keskeny, faaprítékkal felszórt útvonal. Az útelágazásokban lévő számozott jelzőkaróknál állj meg, ott feladat vár Rád!

 

Az első jelzőkaró rögtön itt a tábla közelében található. A jelzőkarón egy-egy irányt egy a- és egy b-betűvel jelöltünk az alábbi okból: Egy-egy állomáson a fűz-nyár ligeterdőről és egy-egy fa- vagy cserjefajról lesz szó, valamint egy kérdést teszünk fel. „A-” és „b”-válasz közül tudsz választani. Ha jól válaszolsz, jó irányba, a következő állomás felé mész tovább, ha nem, akkor egy elkanyarodó zsákutcába jutsz.

 

 

1. Kvíz-állomás: Az enyves éger

A folyók menti ártéri erdőkben ritkább az éger, de a hegy- és dombvidéki patakokat hosszan égerliget kísérheti végig. Az égerlápoknak is névadó faja. Levele kerekded. (Az itt található egyik-másik égerfa levele szív alakú, mert egy másik, égerfa-fajhoz tartozik.) Magja apró, barna, lapos „korong”, mely a fenyők tobozára emlékeztető, 1-2 cm hosszú tobozkákban, nagy mennyiségben fejlődik. Az „enyves” (vagy „mézgás”) éger nevet onnan kapta, hogy a hajtások kismértékben ragadnak. Az enyves éger 20-30 m magasra is megnőhet.

 

1. Kvíz-kérdés: Hol találkozhatunk gyakrabban az égerfával?

a) Patakpartokon.

b) Ártéri erdőkben.

 

2. Kvíz-állomás: Nyárfa-fajok

Az ártér alacsonyabb részén fekete nyárral, magasabban fehér nyárral találkozunk. A fehér nyár rezgő nyárral alkotott hibridje a szürke nyár. A fekete nyár nemesítésével keletkezett a magas, oszlopos alakú jegenye(nyár), mellyel sok helyen, leggyakrabban utak mentén, találkozhatunk. A nemesített nyarakat gyakran papírgyártás céljára ültetik. A nyárfák faanyagából gyufa és bútor is készül.  A nyárfajok levele, kérge fajonként elég jellegzetes, de így sem mindig könnyű meghatározni őket. Például a fekete nyár kérge a törzsön és az ágon is fekete, a kéreg mélyen repedezett. Levele kihegyesedő. A fehér nyár törzse alul nem túl mélyen repedezett, feljebb és az ágakon szép élénk fehér és sima kérgű. Levelének fonákát (hátsó oldalát) sűrű fehér „pihe” borítja.

 

2. Kvíz-kérdés: Hol hasznosítják a nyárfák faanyagát?

a) Például a papír- és bútoriparban.

b) A lótenyésztésben.

 

3. Kvíz-állomás: Fűzek

 

A fehér fűz mellett pl. a csigolyafűzzel találkozhatunk a ligeterdőkben. Egyes fajok hajlékony vesszőit sokoldalúan fel lehet használni: Hajdanán fonott kosarak, kasok, varsák készültek belőlük, de a folyó által elmosott partok védelmére is fonott fűzvesszőket használtak. Dugványozással jól szaporítható: Levágott hajtása földbe dugva könnyen megered és fa nő belőle.

 

3. Kvíz-kérdés: Miért alkalmas a fűzvessző kosárfonásra?

a) Mert puha tapintású a levele.

b) Mert hajlékony az ága.

 

 

 

4. Kvíz-állomás: Májusfa, más néven zselnicemeggy

Folyó- és patakparti ártéri erdők alacsony fája. Ritkán cserje méretű. Fehér virágzata április-májusban díszíti. Ehető bogyója fekete, gömb alakú. Szörpöt, lekvárt készítenek belőle.

 

4. Kvíz-kérdés: Kérdés: Miért kapta ez a fa a zselnicemeggy elnevezést?

a) Mert termése hasonlít a meggyfák termésére.

b) Mert májusban virágzik.

 

 

5. Kvíz-állomás: A veresgyűrű som

A nyárligetben tömeges lehet ez a cserjefaj. Fehér virágát lombfakadás után hozza. Termése fekete, gömb alakú bogyó, evésre nem alkalmas. Nevét télen is pirosas-bordós hajtásairól kapta.

 

5. Kvíz-kérdés: Milyen színű a veresgyűrű som virága?

a) Fekete.

b) Fehér.

 

 

A nagy fűzfa mellé érve megérkeztél a ligetlabirintus kijáratához. A tanösvényen még egy utolsó kis tábla vár Rád.

1212 Budapest, Rákóczi tér 34.
Tel.: +36 70 7777 - 020

e-mail: info@vitalistab.hu
www.facebook/vitalistab