“A jövő formálása az ifjúság felelőssége, az ifjúság szemléletének formálása a miénk!”
Kis-Duna Liget Tanösvény

2016-06-20

Kedves Látogató!

A Kis-Duna-öböl tanösvényen öt nagy és öt kisebb táblán mutatjuk be a terület növény- és állatfajait, élőhelyeit.

A tanösvény fontos eleme a játékosság, az interakció: a kisebb táblákon és az utolsó állomás „ligetlabirintusában” kérdések és egy kvíz is várják a látogatókat!

A tanösvény nemcsak gyerekeknek és a természet szépségei iránt érdeklődőknek szól, hanem felnőtteknek is. Azok is találhatnak kedvükre való információt, akiket inkább a kultúrtörténeti, műszaki ismeretek érdekelnek, mint pl. a Duna hajdani képe, az árvizek elleni beavatkozások, a hajómalmok.

A tanösvény szabadon látogatható. Hossza kb. 400 m. A bejárás ideje egy-másfél óra. Igény esetén, a tanösvényen szakvezetést biztosítunk.

Időpontot az info@vitalistab.hu lehet egyeztetni.

Közben legyünk vendégek a természetben: vigyázzunk a terület élővilágára!

 

 

Kellemes kikapcsolódást kívánok!

Varga Norman, elnök

 

Az öböl és környéke látnivalói

A Kis-Duna-öböl Csepel keleti oldalán található. A lakott részektől a Hollandi út választja el. Tömegközlekedési eszközök közül a 151-es busszal közelíthető meg legjobban.

Az öböl a Ráckevei-Soroksári-Dunához keskeny nyílással kapcsolódik, mely felett híd ível át. A terület parkosított, de őrzi természeti értékeit: A honos növényfajok közül említést érdemel a fehér fűz, valamint a fehér és a szürke nyár, melyek az itteni ártéri és homoki élőhelyeken tipikus erdőalkotó fajok. Rajtuk kívül nagy a tájidegen fafajok száma és aránya, melyeket ezért szintén lehet itt tanulmányozni.

A terület fontos élőhelyei a honos fafajok alkotta ligetek, a nádas és a hínáros. Látványos, sárga virágú fajok a vízen úszó levelű vízitök és a part szegélyben nyíló mocsári nőszirom.

Az öbölben és környékén eddig négy védett növényfajt találtak: a fehér tündérrózsát, a dunai csillagvirágot, a hóvirágot és a kálmost.

A terület természetvédelmi szempontból legjelentősebb madárfaja a törpegém. Előfordul a szürke gém, a zöld küllő, gyakori a szárcsa, a tőkés réce, az örvös galamb.

Az emlősök közül gyakran látható a pézsma, és valószínű, hogy a vidra is be-belátogat az öbölbe egy kis halvacsoráért. Az öböl számos halfaj szaporodó- és ivadéknevelő helye, ezért itt horgászni sem szabad.

A nem honos fajok közül gyakori a színpompás naphal és az ezüstkárász. A honos fajok egyike a „Hej, halászok, halászok” c. versből ismert vörösszárnyú keszeg, valamint a csuka.

Az öböl környéke nyáron hangos a kecskebéka és a tavi béka „koncertjétől”. A nádasban, vízen úszó farönkökön néha mocsári teknőst is megfigyelhetünk. A „teknősgyerekek” bizonyítják, hogy szaporodik is itt.

Érdemes a Dunára is kilátogatni! Az egyik tanösvény-táblán külön szólunk róla, hiszen az öböl története és élővilága nem választható el a Ráckevei-Dunáétól.

 

A „ligetlabirintus”

A tanösvény 5. állomásánál egy ligeterdőben keskeny ösvény kanyarog, melyen egy Kvízlap segítségével kalandozhatunk. Az ösvény útelágazásaiban egy kérdés vár a látogatóra, melyre jól válaszolva a jó irányban haladhat tovább.

A Kvízlap http://vitalistab.hu/hirek/kalandozas-a-ligetben--kviz   < --ide kattintva tölthető le. 

 

1212 Budapest, Rákóczi tér 34.
Tel.: +36 70 7777 - 020

e-mail: info@vitalistab.hu
www.facebook/vitalistab